Mely MOD-ok lesznek büntetve?

Tudjuk hogy sok olyan igen hasznos MOD van a játékban, melyeket sokan előszeretettel használnak annak ellenére, hogy nem nyújtanak semmilyen tisztességtelen előnyt a többi, az érintett MOD-ot nem használó játékossal szemben. Vannak azonban olyan MOD-ok is, melyek a közösség érdekei és a játékélmény fenntarthatósága ellen dolgoznak. A világos és jó lista elkészítésekor áttekintettük a harmadik felek programjait és három különböző kategóriába soroltuk azokat:

 • MOD-ok, melyek nem nyújtanak előnyt a játékmenetben, csupán engedélyezik az információk testreszabását a néző számára. Ezek a "tiszta" MOD-ok a hagyományos értelemben véve, mi szeretjük ezeket.
 • MOD-ok, melyek nyújtanak némi előnyt a játékmenetben, de úgy gondoljuk hogy pozitív módon járulnak hozzá a játékhoz. Rövid távon jó MOD-okként fogjuk ezekre tekinteni, és megvizsgáljuk a későbbiekben a kliensbe építésük lehetőségét is.
 • MOD-ok, melyek nyújtanak előnyt a játékmenetben és úgy gondoljuk hogy általánosságban rosszat tesznek a játékkal. Ezeket csalásoknak és illegálisnak minősítjük.

Az alábbiakban felsoroljuk azon MOD-okat, melyek a fenti 3. kategóriába tartoznak. Azon játékosok, akik használják ezek valamelyikét, büntetésben részesülnek majd:

 • MOD-ok, melyek:
  • a kliensben alapesetben nem szereplő módon tárják fel az ellenfél pozícióját a kistérképen valós időben megjelölve az ellenfél által elpusztított objektumokat/tereptárgyakat.
  • átdolgozzák a lőszerek nyomvonalát vagy a nyomvonal alapján kiszámítják az ellenséges SPG-k pozícióját és megjelölik őket.
  • megjelenítik a felderített járműveket akkor is, mikor nem célzol rá.
 • Olyan programok, amelyek megkönnyítik az ellenséges lőszerek blokkolását azok pontos célzási pozíciójának megjelenítésével, például egy lézer sugárral.
 • MOD-ok, melyek figyelmeztetnek arról hogy a felderített ellenfél épp tölt vagy megmutatja az ellenséges járművek hátralévő újratöltési idejét.
 • Auto-célzó, vagyis az úgynevezett aimbot programok, melyek több funkcionalitást biztosítanak a kliensbe épített "aim-lock" funkcióval szemben, különösen azok, melyek az ellenséges tankok gyenge pontjait célozzák és/vagy úgy vezetik automatikusan a célzót hogy a csaló könnyebben tud manőverezni a célpont körül.
 • Olyan program, mely engedélyezi a nem-prémium fogyóeszközök automatikus (játékos beavatkozás nélküli) felhasználását.
 • MOD-ok, melyek azáltal segítenek az ellenség megtalálásában, hogy áttetszővé tesznek objektumokat a térképen.
 • MOD-ok, melyek megjelenítik az ellenséges járművek "szellemét" a csatatéren aszerint, hogy hol voltak utoljára detektálva (árkád módban, nem a kistérképen).
 • Minden MOD, mely megváltoztatja a fizikai tulajdonságokat, teljesítmény karakterisztikákat vagy bármely jármű vagy objektum hatását a játékban, ezáltal felforgatva a játék szabályait.

És még egy kategória: csata közbeni páncélzat megtekintő

Úgy gondoljuk, hogy ez a funkció jelentős előnyt biztosít. Mivel nem kezeltük ezt csalásként a múltban, ezért ez egyelőre most nem került a tiltott MOD-ok listájára. Ehelyett egy saját csata közbeni megtekintő verzión dolgozunk, mely igen hasznos része lehet majd a játéknak a jövőben. Ennek bevezetését követően a fenti kategóriába tartozó MOD-ok is felkerülnek majd a tiltó listára.

Kérjük vegyétek figyelembe, hogy a fenti kategóriába csak a páncélzatról csata közben információt nyújtó MOD-ok tartoznak, a garázsban működök nem, utóbbiak igen hasznosak és szeretjük őket.

forrás: https://www.wotinfo.hu/index.php/item/4337-hivatalos-wg-allaspont-fair-play-politika-tiltott-mod-ok-listaja